maanantai 24. marraskuuta 2014

Lämpöistä Lempin päivää!

Meidän oma lämpöinen Lempi sai tänään täydennystä ihanissa uusissa väreissä. Kaunuunharmakset värjää nykyisin Handun Ilu, varsinaista lähilankaa. Pukkilaan ei nimittäin ole pitkäkään matka Järvenpäästä. Hassuinta tässä on, että allekirjoittanut harjoitteli aikanaan Leena Hyytiällä kutoen hopea- ja kuparilankaa Pukkilan koulun alakerrassa. Samassa koulussa, jota Ilun tytärlapsi käy tänäpäivänä.


Tänään tulleesta erästä värit: kanerva, metsä, ruoste, käpy, sibelius-sininen ja harmaa. Nämä siirtyvät lähipäivänä myös verkkokauppaan. Lempi on lähtöisin Villa Laurilasta Mikkelistä, Pirtin kehräämön kehräämää ohutta 2-säikeistä sukkalankaa, koostumus 85% villa ja 15% nailon, metrejä n. 360 / 100 g. Lempi hoitaa niin kutojan käsiä kuin saajan jalkoja, sillä siinä on jäljellä lampaanvillan luontaista rasvaa eli lanoliinia.

Kuva: Aulimaija Laakkonen

Laurilan eläimet laiduntavat perinnebiotoopeilla – laitumia ei lannoiteta eikä myrkytetä – ja tekevät samalla tärkeää maisemanhoitotyötä. Eläinten hyvinvointi ja laadukas hoito on Aulimaijalle kunnia-asia. Kainuunharmas on alkuperäinen suomalainen maatiaisrotu, joka meinasi jo kuolla sukupuuttoon, ennen kuin sen arvo vihdoin 1980-luvulla huomattiin jälleen. Aiemmin harmaata lammasta syrjittiin villan värin vuoksi. Kainuunharmas on kuitenkin sitkeä ja olosuhteisiin hyvin sopeutuva rotu, jonka emolampaat pitävät huolen karitsoistaan. Rodun tuntomerkkejä ovat musta pää, mustat jalat, mutta villa on yleensä harmaata, sen monissa sävyissä.

Täältä saa alkunsa Lempi-lanka, jonka on täysin kotimainen, luonnonläheinen, käsiähoitava ja kaunis käsityölanka. Toivottavasti se lämmittää sinunkin varpaita, sillä pian järvet jäätyvät näilläkin leveysasteilla!




Yksi, uusi, hyvä sukkavinkkipaikka löytyy Hilpan blogista, täältä. Sari Suvanto on julkaissut sukkien e-ohjekokoelman Langan rytmi.  Mainio pikkujoululahja neulojille! Kiitos Hilpalle!

Lämpöistä  Lempin päivää!
t. Taina

keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Dagen efter

Syntymäpäivät oli ja meni. Varsinaista hulinaa ja huisketta. Neuleiden Yö kruunasi viikon ja todella, meitä oli koolla yli 50 neulojaa, virkkaajaa tai kehrääjää. Iloiset ihmiset tulivat tyynyineen tai jakkaroineen ja asettuivat taloksi.

Kuva: Satu Toivonen
  

Illan ohjelmassa oli mm. Handun lankojen esittely, uutuutena merinosukkalangat 50 gramman vyyhdeissä, ihania Tuhkimovärejä. Ilun hurmaavia lankoja löytyy puodilta jatkossa. Yllätysvieraaksi saimme aina tyylikkään Molla Millsin, tällä kertaa hänkin neuloi keltaista pipoa.





Järvenpäässä on moneksi, täältä löytyy nimittäin jotain aivan uutta, Desingvaatelainaamo Vaatepuu.
Kaupungin yhteinen vaatekaappi, josta voi lainata kerran tai liittyä jäseneksi ja lainata joka toinen viikko ihastuttavan desingasusteen arkeen tai juhlaan. Idea on ekologinen ja erinomainen, vähentää hutiostoksia ja tekee pukeutumisesta vaihtelevaa. Itse olin pukeutunut Kainon rentoon neulemekkoon, jossa kissa leikki lankakerillä.

Kiitos ihanat asiakkaat, esiintyjät ja vieraat. Illan jälkeen oli väsynyt, mutta onnellinen olo. Huomaan, että olen kyllä onnekas saadessani tehdä tällaistä työtä. Puikolle on päässyt Malabrigon Sock ja Veera Välimäen Taskutakki. Taitaa  tulla pitkä projekti. Terveisin Taina







perjantai 7. marraskuuta 2014

Synttärit - ja ajankäytön hallintaa

Tänään on synttärit, ei minun vaan Lentävän Lapasen! Kaksi vuotta sitten tänä samaisena päivänä oli avajaiset ja tunnelma jännittynyt. Kamalan nopeasti on aika kulunut, ihan kuin se olisi ollut eilen...

Sopiva aasinsilta ajan käyttöön....Päästiinpä viikko sitten perjantaina Tainan kanssa kuuntelemaan ammattilaisen pitämää luentoa ajankäytön hallinnasta....allekirjoittaneella sitä ei ole, hallintaa siis. Kahden vuoden lankakauppiaana olon jälkeen, edelleenkin puikot ja lanka vie suurimman osan ajastani, myös vapaa-aikana. Kotona olenkin joutunut selittelmään sitä, että täällä puodissa ollessani neulominen on työtä ja kotona ollessa harrastus. Ei mene enää läpi perheen muissa jäsenissä...olen siis pahimman luokan neuloholisti....
Luennon päällimmäisenä ajatuksena oli, että kiireessä muisti pätkii ja luovuus kärsii - allekirjoitan tämän 110% prosenttisesti. Niinpä olenkin päättänyt ryhdistäytyä, raivaan tilaa kalenteriini pelkälle ajattelulle.

Tällä hetkellä työn alla on Melanie Bergin Zeitgeist - TopDown -neuletakki iki-ihanasta Malabrigo Sockista. Jostain kumman syystä olen ihastunut näihin ylhäältä alaspäin neuleisiin, lieneekö syy sitten siinä, että nopeasti valmista eikä kasaushommia, eli taas sitä ajankäyttöä! Terveisin Tarja