maanantai 24. marraskuuta 2014

Lämpöistä Lempin päivää!

Meidän oma lämpöinen Lempi sai tänään täydennystä ihanissa uusissa väreissä. Kaunuunharmakset värjää nykyisin Handun Ilu, varsinaista lähilankaa. Pukkilaan ei nimittäin ole pitkäkään matka Järvenpäästä. Hassuinta tässä on, että allekirjoittanut harjoitteli aikanaan Leena Hyytiällä kutoen hopea- ja kuparilankaa Pukkilan koulun alakerrassa. Samassa koulussa, jota Ilun tytärlapsi käy tänäpäivänä.


Tänään tulleesta erästä värit: kanerva, metsä, ruoste, käpy, sibelius-sininen ja harmaa. Nämä siirtyvät lähipäivänä myös verkkokauppaan. Lempi on lähtöisin Villa Laurilasta Mikkelistä, Pirtin kehräämön kehräämää ohutta 2-säikeistä sukkalankaa, koostumus 85% villa ja 15% nailon, metrejä n. 360 / 100 g. Lempi hoitaa niin kutojan käsiä kuin saajan jalkoja, sillä siinä on jäljellä lampaanvillan luontaista rasvaa eli lanoliinia.

Kuva: Aulimaija Laakkonen

Laurilan eläimet laiduntavat perinnebiotoopeilla – laitumia ei lannoiteta eikä myrkytetä – ja tekevät samalla tärkeää maisemanhoitotyötä. Eläinten hyvinvointi ja laadukas hoito on Aulimaijalle kunnia-asia. Kainuunharmas on alkuperäinen suomalainen maatiaisrotu, joka meinasi jo kuolla sukupuuttoon, ennen kuin sen arvo vihdoin 1980-luvulla huomattiin jälleen. Aiemmin harmaata lammasta syrjittiin villan värin vuoksi. Kainuunharmas on kuitenkin sitkeä ja olosuhteisiin hyvin sopeutuva rotu, jonka emolampaat pitävät huolen karitsoistaan. Rodun tuntomerkkejä ovat musta pää, mustat jalat, mutta villa on yleensä harmaata, sen monissa sävyissä.

Täältä saa alkunsa Lempi-lanka, jonka on täysin kotimainen, luonnonläheinen, käsiähoitava ja kaunis käsityölanka. Toivottavasti se lämmittää sinunkin varpaita, sillä pian järvet jäätyvät näilläkin leveysasteilla!
Yksi, uusi, hyvä sukkavinkkipaikka löytyy Hilpan blogista, täältä. Sari Suvanto on julkaissut sukkien e-ohjekokoelman Langan rytmi.  Mainio pikkujoululahja neulojille! Kiitos Hilpalle!

Lämpöistä  Lempin päivää!
t. Taina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti